Το «Νέας εσοδείας 2020-2021» Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Karpea είναι το πρώτο λάδι της φετινής ελαιοκομικής σεζόν. Είναι το λάδι που παράγεται πρώιμα, πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος, όταν ακόμα είναι άγουρος και πράσινος. Eίναι γνωστό και ως “πρωτόλαδο”.
Εχει λαμπερό πράσινο χρώμα που οφείλεται στις χλωροφύλλες του πράσινου ελαιόκαρπου, οι οποίες του προσδίδουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ασφαλώς, διαφέρει στη γεύση από το Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, καθώς είναι χαρακτηριστικά πικρό και κάπως πικάντικο με έντονα φρουτώδη γεύση από αρώματα φρεσκοκομμένης άγουρης ελιάς.
Το «Νέας εσοδείας» έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και παρασκευάζεται με την παρακάτω διαδικασία:
Ο ελαιόκαρπος συλλέγεται άγουρος και νωρίς, από τα μέσα Οκτώβρη μέχρι τέλη Νοέμβρη συνήθως και ανάλογα με την περιοχή, πριν ωριμάσει πλήρως και «ρυτιδωθεί», διατηρώντας το πράσινο χρώμα του. Καλύτερη ποιότητα εξασφαλίζεται αν οι άγουρες ελιές μαζεύονται με τα χέρια και όχι με ραβδισμό για να μην «πληγώνονται». Η σύνθλιψή τους γίνεται την ίδια ημέρα στο ελαιοτριβείο, για να έχει πολύ χαμηλή οξύτητα και έντονα άγουρα αρώματα. Καταναλώνεται επίσης γρήγορα, για να μη χάσει τα αρχικά συστατικά του με την πάροδο του χρόνου. Βέβαια και όταν «ωριμάσει» συνεχίζει να είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με πλούσια θρεπτικά συστατικά αλλά μικρότερη «σπιρτάδα».
Διατηρεί για λίγους μήνες τις ιδιότητές του ως ‘Φρέσκο’, γι’ αυτό και δεν είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο.
Συνοδεύει άριστα το πιάτο μας με λαχανικά, ψάρι, φρεσκοφουρνισμένο ψωμί, όσπρια και φυσικά τις σαλάτες μας.