Πως να φτιάξετε ελιές – Συνταγή

Είναι πολύ πιο εύκολο απ’ότι φανταζόσαστε, να φτιάξετε τις δικές σας, σπιτικές ελιές!

Οι αναλογίες θα είναι με βάση τα 10 κιλά.

  1. Χαρακώνουμε τις ελιές κατά μήκος σε δύο ή τρεις μεριές.
  2. Τις βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό για να ξεπικρίσουν 10-15 ημέρες.
  3. Αλλάζουμε το νερό κάθε 3 μέρες.
  4. Μετά τις βγάζουμε από το νερό και τις τοποθετούμε σε μια λεκάνη με αλάτι ημίχοντρο για 24 ώρες.
  5. Τις βάζουμε σε ένα κιούπι ή ένα πλαστικό δοχείο και ανά 10 κιλά ελιές προσθέτουμε 2 κιλά ξίδι και 250 γραμ. Ελαιόλαδο.
  6. Εάν δεν έχουν σκεπαστεί όλες με το ξίδι και το ελαιόλαδο, προσθέτουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τελείως και τις αφήνουμε μόνιμα μέσα στο δοχείο.

Μέρα με τη μέρα η διαφορά στη γεύση θα είναι αισθητή.

Η άλμη μέσα στην οποία τοποθετούνται οι ελιές για να ξεπικρίσουν ειναι καλή πηγή πολυφαινολών. Γι’αυτό, μην την πετάτε. Χρησιμοποιηστε τη για μαρινάδες, ως ζωμό για μαγειρευτά κρέατα ή για λαδόξιδο στις σαλάτες.

Ως γνωστόν όλες οι ελιές είναι καλές πηγές ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και βιταμινών Α και Ε.

Μοίρασε το

Scroll to Top