Χοιρινό με πορτοκάλι και ελιές

10'

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

50'

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

6'

ΜΕΡΙΔΕΣ

Υλικά

  • 2,5 κιλά χοιρινό μπούτι δεμένο σε ρολό
  • 1 κουταλιά της σούπας Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΚΑΡΠΕΑ με πορτοκάλι
  • 1,5 φλιτζάνι εκπυρηνωμένες Ελιές Καλαμών KARPEA, κλασικές ή οργανικές
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας ούζο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ή πρεσαρισμένο αλάτι, πιπέρι
  • 2-2,5 κουταλιές κορν φλάουρ
  • 1 κιλό πατάτες baby

Για τη μαρινάδα

  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1 ¼ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • ¼ φλιτζάνι χυμό λεμόνι
  • 1 κουταλιά σούπας ξερό θυμάρι
  • 2 κουταλιές σούπας μέλι
  • ½ φλιτζανάκι ούζο

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνουμε την μαρινάδα μας σε ένα μπωλ ανακατεύοντας τα υλικά μας πολύ καλά.  Κόβουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών και των λεμονιών σε λεπτές λωρίδες και τις ρίχνουμε μέσα στο μπωλ.
    Βάζουμε το χοιρινό σε ένα βαθύ ταψί και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί όλη νύχτα. Γυρνάμε το κρέας κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος τουλάχιστον μία φορά.
  2. Πριν ψήσουμε το κρέας, το στραγγίζουμε από τη μαρινάδα, την οποία τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι και την κρατάμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το μέλι, το ούζο, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Βάζουμε το κρέας στο ταψί που θα ψηθεί (μπορούμε και σε γάστρα) και αλείφουμε με ένα πινέλο το κρέας με το προηγούμενο μείγμα. Ψήνουμε το κρέας στο φούρνο σκεπασμένο, ενώ κατά τη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζουμε και το αλείφουμε ξανά με το υπόλοιπο μείγμα.
  3. Στη μία ώρα περίπου που θα έχει ψηθεί το κρέας, ρίχνουμε μέσα τη μαρινάδα (χωρίς τις λεπτές λωρίδες πορτοκαλιού και λεμονιού) και τις ελιές και ψήνουμε για 20′ ακόμα ξεσκέπαστο, να αναμιχθούν καλά τα υλικά και να ροδίσει όμορφα το κρέας μας.
  4. Όταν το κρέας είναι καλά ψημένο και ροδοκοκκινισμένο, το βγάζουμε και το τοποθετούμε στο σκεύος σερβιρίσματος διατηρώντας το ζεστό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο καλά για να μη στεγνώσει.
  5. Στραγγίζουμε τη μαρινάδα σε κατσαρολάκι (κρατάμε περίπου ¼ φλιτζανιού) και αφήνουμε να πάρει γερή βράση.
  6. Τις ελιές που στραγγίξαμε τις τοποθετούμε στην πιατέλα με το κρέας μας για γαρνιτούρα. Στο ¼ φλιτζανιού μαρινάδα, διαλύουμε κόρν φλάουρ (2-2,5 κουταλιές της σούπας) για να δέσουμε τη σάλτσα μας και την ρίχνουμε στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.
  7. Βάζουμε λίγη από τη σάλτσα πάνω στο κρέας μας με τις ελιές και το υπόλοιπο το σερβίρουμε σε μία σαλτσιέρα.
  8. Σερβίρετε με μικρές πατατούλες ψητές στο φούρνο με λεμονάκι και πορτοκάλι.

Μοίρασε το

Scroll to Top